14 Mayıs 2007 Pazartesi

C'de fscanf ile Hemencecik File Parsing

C ile uğraşan gönül dostları string işlemlerinin ne kadar kastırıcı olduğunu bilirler. Özellikle de stringleri parçalamak -parsing- etmek isterseniz yandınız(mı acaba). Genel programlama alışkanlıklarından birisi de dosya işlemleridir. Dosyalardan çekilen veriler özel amaçlar için uygun yerlede kullanılma adına parçalanır. İşte bu noktada hem dosyadan okuma yapmamıza imkan tanıyan hem de okuduğumuz veriyi parse etmemizi sağlayan bir fonksiyon ile yüz yüze geliyoruz: fscanf()

fscanf fonksiyonu 3 parametreye sahiptir.Prototipini verecek olursam:

int fscanf(FILE *stream,const char *format, ...)

Görüldüğü üzere bu fonksiyon ilk parametre olarak bir mantıksal dosya tutacağı(logical file handle) alıyor,ikinci parametre dosyadan yapacağımız okuma formatını belirtiyor,...(ellipsses) işareti ile gösterilen ve fonksiyonu variant function hale getiren kısım ise ikinci parametre içinde belirtilen format tipli yer tutucuların işaret ettiği verilerin atanacağı değişkenleri gösteriyor. Şimdi örnek bir programla kullanımına şahit olalım bakalım:

#include

int main(void){

char *home = "besiktas";
char *away = "fener";
char *home_2 = (char *)malloc(20);
char *away_2 = (char *)malloc(20);
FILE *file = fopen("oku.txt","w");
fprintf(file,"%s - %s :\n",home,away);
fclose(file);

file = fopen("oku.txt","r");
fscanf(file,"%s - %s :",home_2,away_2);
fclose(file);

file = fopen("oku.txt","a");
fprintf(file,"%s - %s :",home_2,away_2);
fclose(file);

printf("%s\n",home_2);
printf("%s\n",away_2);
return(0);
}

Buradaki amaç takımları formatlayıp fprintf fonksiyonu ile oku.txt adlı dosyaya yazmak sonra bu dosyaya okuma modunda bağlanıp içindeki veriyi yine takımlara ayırarak ayrı değişkenlere atamak ve bunları ekrana basmak.

Yukarıdaki programda dikkat edilmesi gereken ve ciddi baş ağrılarına-ağız bozukluklarına neden olacak önemli bir durum söz konusu.Dikkat ederseniz takımları dosyaya yazarken ve de dosyadan okurken format tipi olarak %s'yi kullandım.%s fscanf ile kullanılıyorken dosyadan whitespace görene kadar okuma yapacaktır. Dolayısıyla dosyamıza

fprintf(file,"%s-%s:");

fonksiyonu ile yazdığımız(dikkat edin whitespace YOK) satırı fscanf ile okumaya kalktığımızda takımları değil komple bir satırı almış olacağız(besiktas-fener:). Bunun nedeni whitespace lere dikkat etmemiş olmamızdır. Düzgün fonksiyon çağırımı

fprintf(file,"%s - %s :");

şeklinde olacaktır(whitespace lere dikkat).Dosyada bunun sonucunda

besiktas - fener :

gibi bir satır oluşacaktır. Daha sonra whitespace lere dikkat etme suretiyle fscanf fonksiyonumuzu şu şekilde çağırır

fscanf(file,"%s - %s :",home_2,away_2);

home_2 = "besiktas"
away_2 = "fener"

olacaktır.BINGO.

Eğer ben whitespace lere dikkat etmek istemiyorum, e peki o zaman ne yapıcam diyenlerdenseniz, size %[a-z] format tipini taktim edicez. Bu formatla fscanf çağrısı

fscanf(file,"%[a-z]-%[a-z]:");

şeklinde olacak(aralarda whitespace YOK,dikkat).

Yalnız %[a-z] format tipi ANSI C'de tanımlı olmayan bir format tipidir. Bununla birlikte bir çok kütüphanenin bu formatı desteklediği söylentileri de mevcuttur.(Söylenti değil tabi ki,latife yaptım.)

Bir başka yazıda görüşmek üzere...

13 Mayıs 2007 Pazar

Eclipse,Cygwin,GDB,CDT Üzerine Küçük Problemler ve Çözümler

Merhaba

Günlüğüme gireceğim ilk yazım bugün karşılaştığım ve baya bi boğuştuğum Eclipse'in CDT adlı eklentisi üzerine olacak. Esasında problemlerdeki baş aktör Eclipse. En iyisimi çok uzatmayalım da problemleri tanımlayalım ve çözüm yollarını anlatalım.

Amacım windowsta linux emülatörü olarak kullandığım(özellikle gcc için) Cygwin programını ve özellikle de onun paketlerinden olan ve debugging için kullanacağım GDB'ı arkama alarak yazmış olduğum c programlarındaki hataların kaynağını tespit etmekti. Bu noktada programlarımı notepad++'ta yazmak rahat ancak çıkan sinir bozucu segmentation fault hatalarını anlamak adına yeterli olmuyordu. Öncelikle CDT'yi sistemime indirip eclipse'e ekledikten sonra, eklentinin eclipse'e başarılı bir şekilde kurulup kurulmadığını saptamak adına

Menu>Help>About Eclipse SDK

Ardından karşıma gelen pencerede altta Plug-in Details'ten C/C++ ile ilgili eklentilerin yüklenmiş olduğunu görüp bir derin nefes aldım ve bir C/C++ projesi açıp bir test programı yazayım da çalıştırayım dedim. Öncelikle

File>New>Managed Make C Project

dedim ve proje adı vs. verdikten sonra projemi oluşturdum. Daha sonra yeni bir c kaynak dosyası oluşturup bir hello world programı yazdım ve akabinde programı build etmeyi denedim. Ancak bu noktada bir hata ile karşılaştım. Hata:

Exec error:Launching failed

şeklindeydi. Yaptığım kısa bir araştırmanın ardından problemin make komutu ile ilgili olduğunu anladım. Öncelikle cygwin'i yüklerken make'i paket olarak kurup-kurmadığımı anlamak için cygwin'i çalıştırıp make komutunu denedim ve komutun shell tarafından tanımlanamadığına şahit oldum, ayrıca bi de cygwin/bin dizini altına baktım orda da olmadığını görünce ilgili siteden make'i çektim. Make kurulumu tamamlandıktan sonra sıra path çevresel değişkenimi kontrol etmeye gelmişti. Bunun için iki yol mevcut:

1-) Cmd'ye echo %path% yazmak
2-)Bilgisayarım>Özellikler>Gelişmiş>Çevresel Değişkenler>Sistem Değişkenleri>Path

Burada C:\cygwin\bin dizininin tanımlanmış oluğ-olmadığına baktım ve tanımlanmadığını saptadım. Tanımlama işinin tamamladıktan sonra sevgili eclipse'ime geri döndüm ve projemi yeniden build etmeyi denedim. Yeap, projem başarıyla derlendi ve nesne dosyalarımın debug klasörüm altında oluştuğuna şahit oldum. Sıra debugging'e gelmişti, ancak çanlar benim için yeniden çalmaya başlamaıştı.


Debugging Sorunsalı

Yazıp derlediğim programımı debug etmeye çalışırken bu sefer de

Source not found

Bu noktada yeniden araştırmaya koyuldum ve elde ettiğim sonuç tatmin ediciydi. Bu doğrultuda
Menu>Window>Preferences>C/C++>Debug>Common Source Lookup Path

ulaştım ve burada yeni bir path map tanımladım. Eclipse bunun için sizden iki girdi istiyor:

1-)Compilation path
2-)Local file system path

Compilation path'e workspace'iniz neredeyse onun yolunu unix temelli veriyorsunuz. Mesela workspace'inizin yolu

C:\workspace ise

compilation path: /cygdrive/c/workspace oluyor. Local file system path ise workspace'inizin windows dosya sistemi içerisindeki mutlak yolu yani

local file system path:
C:\workspace şeklinde oluyor.

Bu şekilde ayarlar ve programınızı yeniden debug etmeyi denerseniz debug işleminde başarıya ulaştığınızı görecek ve derin bir OHH çekeceksiniz.

Şimdilik bu kadar, bir daha ki girdi de buluşmak üzere sağlıcakla kalınız efem.